Fredag blev engelske hospitaler og op mod 100 lande tilsyneladende ramt i et verdensomspændende cyberangreb. Herhjemme er der endnu ikke meldt om tilfælde.

Ved angrebene sker der det, at hackerne låser filerne på computeren og kræver en løsesum for at åbne filerne igen. Den type angreb kaldes ransomware og kan også ramme privatpersoner.

I Furesø Data IT-Servicecenter kan du få råd og vejledning til backup og sikkerhed, hvis der er noget du er i tvivl om. KLIK HER!

Fem råd

Her er en række gode råd til at sikre sig mod angreb med ransomware:

1. Tag sikkerhedskopier af dine data. Sikkerhedskopieringen skal ske løbende. Det sikrer dig, hvis data går tabt.

2. Pas på, når nogen uopfordret sender dig e-mail. Links i en mail kan føre et andet sted hen, end linket angiver. Åbn ikke vedhæftede filer i uopfordrede mails.

3. Opdater løbende og hurtigt programmer med henblik på at minimere risikoen for, at malware udnytter kendte sårbarheder.

4. Anvend en bred og ofte opdateret virusbeskyttelse på alle systemer. Ransomware videreudvikles ofte inden for få timer for at omgå virusbeskyttelse.

5. Filtrér indgående e-mails, som bliver sat i karantæne, hvis de indeholder links eller filer med potentielt skadeligt indhold. Det kan eksempelvis være komprimerede filer som zip-filer.

Kilde: Center for Cybersikkerhed og Rådet for Digital Sikkerhed